135830
Książka
W koszyku
Farmagedon : rzeczywisty koszt taniego mięsa / Philip Lymbery, Isabel Oakeshott ; przełożył Ryszard Oślizło. - [Wydanie 2]. - Białystok : Mova, 2020. - 388 stron : ilustracje, mapy, wykresy ; 24 cm.
Autorzy odbyli trwającą trzy lata podróż, by dowiedzieć się, jak produkowana jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Odwiedzili między innymi Stany Zjednoczone, Chiny, Peru i Tajwan, gdzie przyjrzeli się pracy mleczarni, fabryk i rzeźni. Dzięki temu książka zawiera pełny i rzetelny opis procesu produkcji. Wyjaśnia między innymi, jak uzyskiwana jest pasza dla zwierząt hodowlanych, dlaczego rutynowo podaje im się antybiotyki i w jaki sposób firmy pozbywają się odpadów poprodukcyjnych. Wszystko to składa się na obraz przemysłu nie tylko skrajnie okrutnego, ale też niezwykle marnotrawnego i szkodliwego zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i dla środowiska. [od wydawcy]
Status dostępności:
bibl. Sieradz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 125507 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Farmageddon : the true cost of cheap meat, 2014.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej